Broj sajber prevaranata porastao za 30 odsto

Bez autora
Feb 22 2024

Najnovije istraživanje stručnjaka kompanije „Kasperski” pokazuje da je u periodu od 2022. do 2023. godine broj ransomvare grupa (angažuju sajber kriminalce kao zaposlene, nalik na legalne firme, čiji je zadatak da sprovode sveobuhvatne operacije sofisticiranih ciljanih napada) je na globalnom nivou porastao za 30 odsto, dok je broj žrtava ciljanih napada skočio za neverovatnih 70 odsto.

Za razliku od uobičajenih napada, koji nasumično targetiraju žrtve, ove ransomvare grupe su ozloglašene po ciljanim napadima na vlade, specifične organizacije ili određene grupe ljudi unutar neke organizacije.

Istraživači kompanije Kasperski pažljivo su pratili oko 60 ciljanih ransomvare grupa 2023. godine, u poređenju sa oko 46 grupa tokom 2022. godine. Otkriveno je da su različite ransomvare grupe međusobno sarađivale. U nekim slučajevima, grupe koje su poznate po trgovanju informacija o pristupnim tačkama  korporativnih mreža i sistema su prodale pristupne informacije drugim, naprednim ransomvare grupama koje imaju kapacitete da pokrenu sofisticiranije napade.

Kako sajber kriminalci moraju da prođu više faza da bi pokrenuli ciljani ransomvare napad, ova vrsta saradnje im omogućava uštedu vremena i mogućnost da iz izviđanja mreže pređu direktno u napad.

Da bi zaštitilo poslovanje od ciljanih napada, agencija između ostalog savetuje ažuriranje svih uređaje i sistema, kako bi se sprečili napadače da iskoriste ranjivosti, kao i podešavanje oflajn kopije koje kriminalci ne mogu da zloupotrebe.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik